• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

Защо да правим подаръци на себе си е важно?

жена държи букет бели цветя пред лицето си
Можеш ли да си спомниш последния път, когато подари подарък на някого? Подарък за празник или без повод лакомство за дете, или просто отдели време за скъп приятел. Как се почувства тогава? Ученитеса открили, че даването стимулира същите невронни мрежи в мозъка, които светват, когато изпитваме физическо удоволствие, като ядене на бисквитка или течаща топла вода върху студени ръце.
А можеш ли да си спомниш за момент, когато някой ти е правил подарък? Може би беше осезаемо, нещо, което можеше да държиш в ръцете си, или може би беше нещо като момент на щастие, или извинение, или някакъв вид сдържаност. Каквото и да беше, какво беше усещането? Вероятно е било приятно, изпълнено с топлота..
Преди много време Буда казва, че щедростта прави човек щастлив преди, по време и след даването. За това да направиш подарък на себе си, носи ползи от две страни. Освен предимствата, отбелязани по-горе, има неизказани ползи от това да се отнасяш към себе си с уважение и любов.
Когато даряваш себе си с грижа, нежност и внимание, ти можеш да дадеш повече на другите. Проучванията показват, че когато хората имат по-добра връзка със себе си и изпитват вътрешно благосъстояние, те обикновено са по-склонни към доброта, търпение и съчувствие.

Как да си направим подарък?

Откраднати малки моменти
Подаряването на себе си идва в много форми, повечето от тях в малки моменти от ежедневието. Например, докато работиш на компютъра, подаръкът е да се облегнеш назад, отдръпвайки се от клавиатурата, да си поемеш дъх, да погледнеш през прозореца и да се отпуснеш за няколко минути.
Спонтанно приключение
Мечтаеш за онова пътуване от дълго време, или все не остава кога да покараш ски, или пък винаги си искал да отидеш на урок по танци? Няма значение за кое мечтано приключение все не ти достига времето, ако не сега е моментът да си го подариш, кога?
Създаване на полезни навици
Създаването на полезни подаръци може да бъде ползотворен подарък за теб: да отделяш време да рефлектираш върху деня си, да си дадеш 5 минути, в които да се полюбуваш на залеза, да правиш поне по 15 минути стречинг на ден, да си приготвиш здравословенобяд за работа.
                  
Виждаш колко възможности има всеки ден, за прости, но смислени подаръци за себе си. Подаръци, които разкриват богатството на живота във всеки един момент.
Питай се рутинно: Какво бих могъл да си подаря в момента?; За какво копнея и ми е посилно да си го подаря? След това се опитай всъщност да го направиш, защото ние сме това, което правим, не това, което притежаваме.

Не пропускайте!