Психологията зад подаряването… и 10 правила за по-добри подаръци

Подаряването е един от най-важните ритуали в социалното сближаване между хората. Да се направи по правилния начин може драстично да подобри както личния и бизнес живот, така и други социални отношения.

Независимо от сезона и повода, съществуват 10 правила при подаряването, базирани на психологични, социологични и антропологични проучвания, събрани от писателя и психолог в Psychology Today, Нийл Бартън. Придържай се към тях и незабавно ще бъдеш оценен като съобразителен и предвидлив в правенето на подаръци, укрепвайки личните и професионалните си връзки.

  1. Никога не подарявай пари, в каквато и да е форма.

Подаряването на пари предава идеята “Не ми се занимаваше да мисля твърде много за теб, така че заповядай, зарадвай си се сам, тъй като толкова означаваш за мен.”

  1. Паричната стойност на подаръка не е от значение.

Една моя приятелка веднъж ми подари нейна рецепта за едно от любимите ми ястия, изписана калиграфично на пергаментова хартия и ми предложи да готвим заедно. Цялостната парична стойност: нула. Въпреки това е един от най-очарователните и предвидливи подаръци, които съм получавал. Всичко е в старанието. В съзнанието на някои хора това да даваш повече пари може да означава и, че се стараеш повече. Но далеч по-приложимо и сигурно правило е да вложиш собственото си време и мисъл в един подарък. Това е нещо, което всеки, който получи подарък ще намери за ценно.

  1. Не е важен подаръкът, а мисълта зад него, така че го обмисли внимателно.

По принцип е хубаво да подариш на човек нещо, което знаеш, че иска. Например нещо, което е споменал в някой разговор, или което си видял да заглежда или търси - нещо, което иска, но никога не би си купил сам. Забавните и оригинални елементи могат да спечелят много допълнителни точки - например, ярко жълта писалка или час за масаж на ставите.

  1. Като цяло, хората предпочитат преживявания пред предмети.

Преживяванията, като едночасов Шведски масаж или билети за концерт, по принцип са по-запомнящи се от предметите (материалните подаръци). Но не забравяй, че някои предмети, като например книгите, музиката или бутилка вино, също могат да са преживявания - нужно е само да са добре подбрани и получателят да има афинитет към такъв вид преживявания или пък ти да искаш да споделиш с него нещо, което обичаш.

  1. Ако човек е притиснат от времето, подари му нещо, което не изисква време, или пък, още по-добре, нещо, което може да запълни свободното му време.

Една запомняща се вечеря или СПА следобед през седмицата е нещо, за което биха могли да намерят време дори и най-заетите хора. Друга идея за някого, който пътува или шофира много, са аудио книгите.

  1. Ако е възможно, опаковай подаръка.

Както за подаряващия, така и за получателя, бавното разопаковане на подаръка може да достави голямо удоволствие. Дори ако подаръкът е нещо, което се побира в плик, опаковай и плика. Избери както него, така и опаковъчната хартия много внимателно и му създай чувството на персонализиран лукс. Например, използвай опаковъчна хартия с пеперуди за някого, който обича природата, или такава със стари коли за любителите на такива. Всичко това показва че си вложил време да се погрижиш за подаръка и цениш както него, така и самото действие на неговото подаряване.

Точно затова, за тези които имат само 2-3 дни да поръчат и получат подаръка, ние от Wishio предлагаме красиви опаковки за нашите ваучери за преживявания. Ако си от хората, които поръчват в последния момент, сега е времето са се възползваш.

  1. Добави мило послание към подаръка, написано на картичка или в писмо.

Не купувай просто една от онези картички с типичните общи послания, напиши посланието сам. Използвай го за да напомниш за споделени моменти и силни връзки, или пък просто за да обясниш идеята на подаръка и да благодариш. (В стихове би било най-добре, ако се чувстваш уверен във възможностите си.) Посланието трябва да бъде показано и прочетено преди отварянето на подаръка.

Когато поръчваш преживяване от Wishio, винаги можеш сам да избереш и изпишеш персонализирано послание, което да поставим върху ваучера, за да носи идеята на картичка.

  1. Подари нещо, в което и ти можеш да се включиш, като билети за театър, пътуване, нещо, което може да правите заедно, или пък книга, която вече си чел или планираш да четеш.

Това показва, че искаш да споделяш и да прекараш време с този човек – освен това ти дава извинението да се поглезиш.

  1. Правилното време е ключово.

Увери се, че и двамата сте щастливи и спокойни и има достатъчно време за отварянето и разкриването на подаръка - например, след като сте се насладили на вкусен обяд.

  1. Ако подаръкът е изненада, още по-добре.

Ако ли не, можеш да създадеш елемента на изненадата като го опаковаш двойно, или пък, още по-добре, като дадеш два подаръка, използвайки първия за да се прикрие истинската идея.

По думите на Волтер, “Господ ни е дал подаръка на живота - от нас зависи да дадем този подарък на другите.”

 

 

 

 

 

Не пропускайте!