Изгубени в дивото - Безкрайният скалист каньон

 

Обичате адреналинът ви да бъде във високи дози, а още повече да споделяте моментите с приятели? Тогава се отдайте на завладяващо двудневно приключение в Западния Предбалкан. Опитомете дивата красота и безкрайния 13-километров скалист каньон, преминавайки през реката и спиращи дъха пасажи, наподобяващи истинска джунгла! Ще проникнем в огромни процепи между скалите, чието образуване остава загадка за учените и до днес, а огромен скален надвес ще ни приюти за през нощта. Заедно ще напалим лагерен огън и свежи и отпочинали, ще се приготвим за вторият ден от приключението!

 

Преживяването включва:

 • Професионален планински водач;
 • Бивачна екипировка (спален чувал и шалте);
 • Нужната алпийска екипировка за атракциите;
 • Подарък  книга "Българските планини";

 

1 ДЕН

Пътуване с удобен обществен транспорт до района на каньона. Пешеходен преход през каньона (около 5 часа) с газене, а на отделни места дори през самата река. Влизане в загадъчните скални пукнатини. Бивакуване в просторен скален надвес иприготвяне на храната на лагерен огън.

2 ДЕН

Пешеходен преход през каньона (около 5 часа) с газене (на отделни места) през самата река. Във финалната част постепенно се оформя пътека и коларски път. В края на прехода има възможност да се посети уютен ресторант с много добра кухня. Отпътуване от град Червен бряг с обществен транспорт.

 

В цената не са включени:

 1. Транспорт
 2. Храна
 3. Разходи от личен характер

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

 • Дата на провеждане: 13.10.2018
 • Сборен пункт: 8.30 часа, пред гише „Информация“ на Централна жп гара София
 • Валидност на ваучера: 6 месеца
 • Времетраене: 1 ден - до 5 часа, 2 ден - до 5 часа
 • Нужна е направата на предварителна резервация
 • Пътуването се осъществява чрез удобен обществен транспорт, като общите разходи за него са 20-25 лв. Възможно е да се пътува с личен автомобил, след предварителна координация.
 • Препоръчително е да носите собствена храна.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ

ОБУВКИ

Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи и е необходимо височината да покрива глезена, а също така да има защитна мембрана, поради опасност от намокряне.Подметката трябва да има дълбоки грайфери и добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД

Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще са необходими гети, защото стичащата се по дъждобрана вода намокря панталоните и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ

За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата, добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг, непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА

За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от нас екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА

Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от нас параметрите й са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако екипировката ще се пренася от вас, по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от нас спален чувал се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ

Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства, денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета, дава възможност ръцете ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА

Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Ние препоръчваме като най-подходящи бутилките, направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ

В планините, особено над горския пояс, има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50).

ЩЕКИ

Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


Пролет - Есен

София

1 участник

2 дни

99 лв.

- +
Брой ваучери
Добави в любими