“Прасчо забеляза, че макар да имаше Много Малко Сърце, то побираше доста голямо количество Благодарност.”
– из “Мечо Пух” на А. А. Милн

И в щастливи, и в тежки моменти можеш да бъдеш благодарен за това, което имаш. И не просто можеш, а трябва да го направиш – когато приемеш благодарността за ежедневен свой спътник, ще се чувстваш по-щастлив. Защо вярваме толкова силно на благодарността ли? Ето само няколко причини.

Благодарността ни прави по-стабилни и упорити

Чувството на благодарност е идеален защитен механизъм. Когато преживяваме тежък период, позитивни емоции като благодарност помагат на хората да се справят с това. Разбира се, благодарността не би могла да заличи всички последици, но е начин да се справим с негативните емоции и да продължим напред с усмивка.

Благодарността развива връзките ни с другите

Когато сме под стрес, най-близките ни често са най-потърпевши. Това общочовешко качество със сигурност не е едно от най-хубавите, но добрата новина е, че обратният принцип също работи! Ако се чувстваш благодарен за хората до себе си и ги цениш, ставаш по-мил и добър човек.

Научни изследвания показват, че партньорите, които показват един на друг, че се ценят, по-лесно преминават през препятствия във връзката си – независимо дали става дума за парични проблеми, спорове, служебен стрес или нещо друго. Както казва авторът на изследването, “резултатите показват силата на едно просто “Благодаря!””

Благодарността ни помага да контролираме емоциите си

Емоционалният баланс е много крехък и понякога най-дребната негативна ситуация може да ни засили по стръмно емоционално нанадолнище. В такъв момент трябва да спреш и да се фокусираш върху тези аспекти от живота си, на които се наслаждаваш най-много. Това ще ти помогне да поемеш контрола над емоциите си и да погледнеш на бъдещето като на куп възможности, чакащи да бъдат преоткрити.

Благодарността може да се превърне в твоята суперсила! Тя ни кара да се събудим сутрин и да погледнем с желание и страст към това, което правим.

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *