Историята познава много силни и вдъхновяващи жени, които променят света около нас. Техният пример ни кара да вярваме, че всеки от нас има шанс да сбъдне и най-смелите си мечти. С наближаването на Международния ден на жената е време да си припомним историите на някои от най-знаменитите дами в историята:

Валентина Терешкова

„Всеки, който е прекарал малко време в Ксмоса, би го заобичал до края на живота си. Аз постигнах моята детска мечта.“

Валентина Терешкова, първата жена, полетяла в космоса,доказва колко е важно да не се отказваме от целите си, дори те да изглеждат невъзможни. Терешкова осъществява детската си мечта през 1963 г., когато е почти немислимо жена да получи такава възможност.

 

Мария Кюри

“Мечтай за живота като за нещо прекрасно и направи от мечтите реалност.”

Стереотипът гласи, че момичетата не са много надарени учени. Мария Кюри развенчава този мит красноречиво – тя е първата носителка на две нобелови награди, и то в различни области на науката – химия и физика.

Следвайки тези думи, Кюри е пример за това, че няма невъзможни неща. Можеш да постигнеш всичко, стига само да го искаш достатъчно, да полагаш нужните усилия и никога да не се отказваш от мечтите си.

 

Джулия Маргарет Камерън

Джулия Маргарет Камерън е сред първите изявени фотографи на 19-ти век.Работата й често е критикувана, заради “непрофесионално” изглеждащите фотографии (снимани извън фокус, с драскотини и други ефекти). Въпреки критиките, Камерън отстоява убежденията си, че фотографията е преди всичко изкуство и позволява лично творчество. Работата й е доказателство за това как артистите трябва да отстояват своето мнение и да разчитат на собствения си поглед.

 

Сюзън Зонтаг

Американската писателка е прочута със своята страст към фолософията, културата, изкуството и фотографията. Тя доказва колко далеч може да стигне една жена със силна обществена позиция – Зонтаг е активна писателка, продуцент, учител и политически активист. И тъй като тя има брилянтен ум, ще я представим само с няколко силни цитата:

„Интерпретацията е отмъщението на интелекта срещу изкуството.“

„Интелигентността е действително един вид вкус: вкус към идеи

„Фотоапаратът прави всеки от нас турист в света на другите хора и евентуално в своя собствен.”

 

Малала Юсуфзай

 

“Едно дете, един учител, един молив и една книга могат да променят света.

Образованието е единственото решение. Образование преди всичко.”

Едва 18-годишна, Малала Юсуфзай е най-младият носител на Нобелова Награда, както и на редица други отличия като Международната Детска Награда за Мир. Тя води активни кампании, насочени към човешките права, и най-вече към правото на образование за всеки, включително на жените в силно ограничените арабски общества. Смелостта и отдадеността на Малала към каузата на младите момичета от Близкия Изток са достойни за уважение и възхищение. Макар и толкова млада, тя е сред силните жени, които знаят, че за да постигат целите си, трябва сами да се изправят пред трудностите и да се борят с тях.

Ето част от речта на Малала за силата на образованието пред комисията на ООН:

“Скъпи приятели, днес се фокусирам върху правото на образование на жените и момичетата, защото те страдат най-много. Имало е време, когато жените социални активисти призоваваха мъжете да се изправят в тяхна защита. Но днес ние ще го направим за себе си. Не казвам мъжете да се оттеглят от говоренето за женските права, а по-скоро се фокусирам върху жените, които трябва да бъдат независими и да се борят за себе си.”

Тези, както и много други примери от силни жени, ни показват ясно: ограниченията са само в нашите умове и всеки може да постигне своята цел, ако активно работи за нея. Ти също можеш да се превърнеш в модел за подражание!

 

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

One reply on “Силните жени в историята

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *