„Има нещо, което знаем за всеки, когото срещаме навсякъде по света… Всички искаме да сме щастливи.“

Така започва TED презентацията на Дейвид Щайндл-Раст – бенедиктински монах и изследовател на връзката между духовността и науката. Според него ключът в намирането на индивидуалното щастие се крие в благодарността:

„Не щастието ни дава благодарността. Благодарността ни прави щастливи.“

Кога се появява благодарността? Когато получим нещо важно за нас и то ни е дадено без уговорки, без да сме го заслужили, просто ни е подарено – тогава благодарността се надига спонтанно в сърцата ни, а с нея се появява и щастието.

Според монаха, за да съумеем да живеем по-щастлив живот, трябва да приемаме всеки един момент като нещо, което не сме спечелили или заслужили, а сме получили даром – и да сме благодарни за него. Трябва да разберем, че всеки момент крие в себе си безкрай възможности. Именно свободата да изживеем мига и възможностите, които той носи в себе си, е нашият безценен подарък.

„Трябва да бъдем благодарни за дадената ни възможност. Ключът към щастието се крие в това да живеем, изпитвайки благодарност всеки ден.“

Как да бъдем благодарни всеки ден?

Забързани в ежедневни задачи и проблеми, забравяме да спрем за миг, да обърнем внимание на малките радости в живота ни и да изпитаме благодарност за предоставените ни възможности. Това може да се случи “чрез изживяване, чрез осъзнаване, че всеки момент ни е даден.”

Щайндл-Раст предлага една проста методология, която ще ти помогне да оцениш значимостта на малките неща:

Спри

„Ние изпускаме възможността, защото не спираме. Трябва да спрем. Трябва да утихнем. И трябва да издигнем знаци “стоп” в живота си.“ Не забравяй, че благодарността трябва да се превърне в начин на живот, а не в нещо, което правим понякога. Затова съзнателно трябва да отделяш от времето си и да благодариш за всеки един дар, който животът ти поднася.

Огледай се

Щайндл-Раст ни учи, че животът се състои в това да възприемаме съзнателно всеки един дар. Отвори сетивата и сърцето си за чудесното богатство, което ни е дадено.

Грабни възможността

Когато успееш да оцениш една такава възможност, грабни я с две ръце и й се наслади. Изпитвайки насладата от случващото се, ще откриеш истинско щастие.

Според Давид Щайндл-Раст, силата на благодарността може да промени света:

“Хората осъзнават, че благодарният свят е щастлив свят и ние всички имаме възможността чрез простото “Спри, огледай се, действай” да го направим щастливо място.”

Ето и вдъхновяващото видео, което не бива да пропускаш:

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *