Често срещаме информация, че разковничето на щастието е да ценим това, което имаме. Понякога обаче тези съвети звучат много общо – затова на помощ идва науката, която ще ви убеди в силата на благодарността.

Психологични и неврологични изследвания красноречиво показват, че благодарността влияе положително на здравето, добрия сън, физическата енергия, овладяването на стреса и може да ви направи по-продуктивни в работата.

Да бъдем благодарни, за да сме по-здрави

Три изследвания на Робърт Емънс и Майкъл МакКулоу са показали, че хората, които отделят по 5 минути на ден и записват нещата, за които са благодарни, оценяват значително по-високо своето емоционално и физическо състояние. Когато мислим позитивно, отваряме очи за това колко щастливи сме всъщност.

“Благодарността ефективно увеличава качеството на живота ни, защото създава психологически, социални и духовни ресурси, (…) които могат да се използват при нужда в трудни моменти.”

Други изследвания потвърждават тази насока. Ядреномагнитен резонанс показва, че дори ако само си представим ситуация, в която сме благодарни на някого, в мозъка се активират зони, които се справят със стреса и създават усещане за удоволствие.

Но доказателствата не свършват дотук. Професор Милс от Университета в Калифорния изследва 186 пациента със сърдечни заболявания и забелязва, че тези, които намират за какво да са благодарни, по-рядко страдат от депресия, спят по-добре и са заредени с повече физическа енергия. Пациентите, които изпитват благодарност, имат по-здрави сърца.

Благодарността създава връзки с другите около нас

Но освен за собственото ни състояние, благодарността заздравява и връзките с хората, които ни помагат всеки ден – със съвет, добри думи или просто като са до нас. Емънс и МакКулоу смятат, че този ефект е не по-малко важен от здравословното влияние:

“Благодарността е един вид любов, последствие на вече създадена връзка и дори условие, което помага за създаване на ново привързване.”

И може би основната сила на благодарността към другите се крие именно в това, че тя създава и заздравява приятелства. Според МакКулоу, когато сме благодарни, разбираме, че имаме по-голямо значение за човека до нас:

“Благодарността е чувството, което изпитваме, ако нечия постъпка ни кара да осъзнаем, че имаме по-голямо значение за човека отсреща, отколкото сме предполагали.”

Изследванията са красноречиви, а когато науката говори, можем само да слушаме. Затова трябва съзнателно да си създаваме повече поводи за благодарност – кои преживявания ви носят това усещане?

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *