Когато наближи важен повод, в тиха паника през главата ни започват да препускат мисли за избора на подарък. Някои от тях са наистина оригинални, но често прибягваме до скучни опции – още някой парфюм за рождения ден на баба или удобен коледен пуловер за половинката ни. Няколко различни изследвания от екипа на Wharton University доказват, че има много по-добри идеи – подарете преживяване.

По-силна връзка

Подаръците-преживявания засилват чувството на близост между подаряващия и получателя, дори когато те не споделят самото преживяване. Усещането за по-силна връзка се ражда от емоцията при използване на самия подарък. Тя е много по-силна от щастието при отваряне на подаръчната кутия – самият скок с бънджи или винена дегустация е далеч по-ангажиращ. Усещането просто не е същото, когато носиш новата си рокля или Apple Watch. При преживяванията можеш винаги да се върнеш към спомена и така отново да усетиш неговата емоция. Хората свикват много по-лесно с вещи – всеки ден поглеждаме предмета, той постоянно е там и бързо губи своята новост.

Тези емоции носят чувство на сплотеност. Не е необходимо да споделяте новото приключение заедно, за да може получателят да усети по-силна връзка с теб. Когато твоят близък изпита преживяването и знае, че то е подарък от теб – тогава той мисли за теб при изживяването му и това заздравява вашата връзка.

Вратовръзка или преживяване?

Wharton University провежда проучване сред студенти преди и след Деня на бащата в САЩ – и при двете дати бащите са попитани колко силна връзка изпитват със своите синове и дъщери. Учените проверяват и какво са подарили децата на своите бащи – вещи, например нова вратовръзка или халба за бира, или преживяване като билети за чакан футболен мач или посещение на състезателна писта. Тези родители, които са получили подарък-преживяване, изпитват по-силна връзка със своите синове и дъщери след празника.

Ако сплотяващата сила на изживяванията е потвърдена дори с научни изследвания, тогава защо 85% от хората подаряват вещи? Понякога е просто по-лесно да влезеш в някой онлайн магазин и да поръчаш всичко наведнъж. Но има и лесни начини да подариш преживяване – и да го поднесеш по красив начин. Доказваме го с над 300 предложения тук.

Share this post

Vassilena

Здравейте! Аз съм Васи и се занимавам с маркетинга и комуникацията в Wishio. Обичам да усмихвам хората, като им казвам правилните неща - затова и работя в тази сфера. Интересувам се от театър, фотография и всякакви технологични джаджи.

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *