През последните седмици чета всякакви съвети за подаръци и селекции с най-желаните продукти за празниците. Отвсякъде марки ни убеждават, че именно в тях се крие ключът към усмивките на близките ни хора, дори когато те си имат всичко необходимо. Резултатите са видими: подаряваме порцеланови сувенирчета, безполезни джаджи, кухненски прибори… Всякакви вещи, които ще прекарат цялото си съществуване след коледния ден прибрани и забравени в някое чекмедже.

Писателят George Monbiot описва този проблем много добре в своя пост The Gift of Death:

Свидетели сме на патологично консуматорство: световна епидемия на колективна лудост, която се представя като нещо толкова нормално от рекламите и медиите, че вече изобщо не забелязваме какво ни причинява.

Monbiot отбелязва, че много от коледните подаръци не просто губят стойността си с времето – те просто нямат каквато и да е стойност. Но в желанието си да се представим добре пред околните, купуваме нови и нови безсмислени вещи, които хабят ценни ресурси. Преди да купим персонално гравирана дървена подложка за сервиране на сирена, не се замисляме за дърветата, които са били изсечени, за да се създаде този продукт.

За да си осигурим 30 секунди забавление или хедонистичен стимул, който трае по-малко от удоволствието на една цигара, използваме материали, които ще повлияят върху развитието на много следващи поколения.

За мен думите на George Monbiot са едновременно стряскащи и пробуждащи. А заключението е ясно: за да покажете на хората около себе си, че ги цените, прекарайте време заедно с тях, прегърнете ги, кажете им нещо мило и искрено. Създайте красива емоция, а не ги затрупвайте с вещи. Усмивката в очите им ще потвърди, че това е правилното решение.

Share this post

Vassilena

Здравейте! Аз съм Васи и се занимавам с маркетинга и комуникацията в Wishio. Обичам да усмихвам хората, като им казвам правилните неща - затова и работя в тази сфера. Интересувам се от театър, фотография и всякакви технологични джаджи.

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *