Психолозите доказват, че преживяванията носят много повече радост от материалните вещи. Екип от университета Cornell също потвърди, че инвестирането в пътешествия, концерти, кино и други изживявания ти дава щастие преди и след самата покупка.

Щастливо очакване

Очакването на преживяване провокира по-силно вълнение от очакването на материална вещ. “Помислете, например, за вкусно хапване в хубав ресторант или очакване на мечтаната ваканция. Колко различно е това от чакане на новия iPhone, който сте поръчали онлайн,” обяснява Амит Кумар от екипа на Cornell в интервю с The Atlantic.

Видимо е, че хората са по-щастливи при очакване на преживявания. В Интернет може да видим клипове със скандали в магазини при големи намаления и представяне на нови продукти. Това се случва много по-рядко на опашка за концертни билети, например. Настроението там е по-позитивно.

Данните от Cornell също показват, че дори само мисълта за покупка на преживяване прави хората по-добри един към друг. Да инвестираш парите си в преживявания е от полза за цялото общество!

Преживяванията – мимолетни и все пак вечни

Погрешно е да се смята, че когато закупиш едно преживяване, то се изживява еднократно, а вещите са по-постоянни.

Всъщност, много от нас развиват толерантност към вещите, които използват всеки ден. Лъскавите джаджи, дрехи и бижута просто се сливат с всички останали вещи. Те остаряват. А точно мимолетността на преживяванията е това, което ги прави специални. Дори ако не са перфектни, нашите спомени за тях стават все по-приятни с времето.

Освен това, вещите не са интересна тема на разговор – никой не иска да слуша дълго за новите ти ботуши, но история от специална гурме-вечеря ще намери много заинтересувани слушатели.

Стотици възможности

Според най-интересната хипотеза, ключова за преживяванията е възможността да си представиш множество различни сценарии. Вещите са обвити в много по-малко мистерия. Купувайки нещо материално, обикновено знаем точно какво ще получим и се фокусираме върху това да получим покупката възможно най-бързо.

Може да се окаже, че за да получиш максимално удовлетворение от своето преживяване е най-добре то да бъде планувано предварително. Плановете носят свое собствено очарование.

 

Всеки има правото да избира правилния за себе си микс от вещи и преживявания, за да изпита щастие. Но науката е на наша страна, когато казваме, че ние сме доволни много повече от това, което правим, а не от това, което имаме.

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *