Замисляли ли сте се, че някои думи носят особена сила? Приятелство, обич, доброта… Поетът и философ Дейвид Уайт изследва силата на думите и смисъла отвъд думите. С присъщите на писател внимание и фокус той си играе с тях, проучва ги отблизо и ги оставя да разкрият своята сила. И въпреки че в своята книга “Утехи” Уайт говори за същността и значението на повече от 50 думи, най-силна за мен беше частта посветена на благодарността.

Уайт напомня един важен урок – благодарността е нещо, което всеки носи вътре в себе си. Тя не е свързана с конкретни събития, не е реакция на нечие чуждо действие или външни събития. Благодарността живее в нас и е част от нас самите – просто защото ни има.

Благодарността е разбирането, че милиони неща се пресичат, работят заедно и се сливат, така че ние да сме на този свят; разбирането, че животът е подарък и възможността да си част от човечеството е привилегия; че, като по чудо, сме част от нещо значимо.

В описанието на Уайт виждаме пълната красота на благодарността. Тя се крие в онова усещане, че си блажен просто защото си тук – благодарен си, че те има. Това е едно постоянно и изпълващо вътрешно разбиране за значимостта на живота. Пълна благодарност усещаме и във възможността да изградим връзка с други хора, да станем част от тяхния свят:

Да седиш заедно с приятели и непознати, да чуваш много гласове и различни мнения; да предполагаш за съществуването на още по-различни вътрешни светове, да обитаваш множество чужди светове, докато си на този свят, да си някой сред още много някои и да можеш да разговаряш, без да изречеш нито една дума – това задълбочава усещането ни за присъствие и усещането за благодарност, че всичко се случва с и без нас, че сме участници и свидетели едновременно… Седим на една маса и сме част от живота на всеки друг човек на тази маса – това е невероятен и истински подарък, това е истинското лице на благодарността…

Както често се случва, идеите на Уайт не са нови – но е хубаво някой да ни ги напомня, а особено приятно е, когато това напомняне става с толкова красив изказ като този на един поет!

Share this post

Vassilena

Здравейте! Аз съм Васи и се занимавам с маркетинга и комуникацията в Wishio. Обичам да усмихвам хората, като им казвам правилните неща - затова и работя в тази сфера. Интересувам се от театър, фотография и всякакви технологични джаджи.

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *