Колкото и различни да са хората по света, все пак имаме много общо – всеки човек се стреми към щастие. Затова и толкова много статии и изследвания на учени, философи и психолози са съсредоточени върху начините да постигнем щастие. Днес е повече от ясно, че щастието не е крайна цел, която достигаме веднъж завинаги, а постоянен процес, който трябва да водиш.

Макар и по различни начини, повечето изследователи на щастието достигат до напълно сходни изводи:

 • Чувстваме се по-щастливи, когато успяваме да почувстваме благодарност за нещата, които имаме, а не се фокусираме върху това, което ни липсва.
 • Ако редовно изразяваме благодарност към хората около нас, не само работим върху личното си щастие, но и помагаме на близките си да открият най-доброто у себе си.
 • Благодарността е начин на живот – навик, на който трябва да обръщаме внимание всеки ден, а не веднъж в годината.

Ако искаш да превърнеш благодарността в редовна практика, независимо от ежедневните емоции и чувства, които изпитваш, можеш да последваш няколко конкретни съвета:

 1. Започни с „вътрешна благодарност“
  Преди да съумеем да изразим благодарност към когото и да е друг, трябва да се научим да благодарим пред себе си. Това включва вътрешно да се чувстваме удовлетворени и благодарни за постиженията на работното място или за всеки хубав миг, който идва неочакван.
 1. Изразявай благодарността си пред другите
  Покажи на любимите си хора колко ценни са те за теб. За да успееш да превърнеш изразяването на благодарност в навик, се фокусирай върху рутинни действия, като това да драснеш няколко благодарствени имейла към колегите си, докато пиеш сутрешното си кафе.
 1. Бъди благодарен за „малките“ радости
  Несъмнено по-лесно е да сме благодарни за значителните неща като прекрасното ни семейство или големи служебни победи. Истински щастливите хора, обаче, успяват да обърнат внимание и на „малките“ радости, предоставени им от живота. Те се радват на всеки специален миг, в който могат да се насладят на миризмата на пролетни цветя или свежестта на морскитя бриз. Дори когато мислиш, че нямаш конкретна причина за благодарност, намери я в ежедневието си.

Важно е да запомниш, че преди всичко всеки от нас сам трябва да открие своята вътрешна потребност да бъде благодарен. Начините как да го постигнем могат да са изключителни индивидуални, но не забравяй едно – Благодарността ни прави по истински и по-щастливи!

Share this post

Vassilena

Здравейте! Аз съм Васи и се занимавам с маркетинга и комуникацията в Wishio. Обичам да усмихвам хората, като им казвам правилните неща - затова и работя в тази сфера. Интересувам се от театър, фотография и всякакви технологични джаджи.

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *