Не бях чувала за виетнамския будист Тик Нят Хан (Thich Nhat Hanh), докато не попаднах на няколко цитата в Brain Pickings. В своята малка книжка „Как да обичаме“ монахът ни учи с прости метафори как истински да обикнем и да покажем любовта си към света.

Нят Хан проповядва, че “разбирането е другото име на любов“. Казано по друг начин, всеки се нуждае от разбиране. С прости метафори будистът разяснява какво означава разбирането и защо това е необходимост:

„Ако изсипеш шепа сол в чаша вода, водата става негодна за пиене. Но ако изсипеш тази сол в река, хората пак ще могат да си наливат вода за пиене, с която да готвят и да се мият. Реката е обширна и затова има свойството да поема, обгръща и трансформира. Когато нашите сърца са малки, разбирането и състраданието ни също са ограничени и ние страдаме. Не можем да приемем и толерираме останалите и техните недостатъци, искаме да ги променим. Но когато отворим сърцата си, тези същите недостатъци вече не ни карат да изпитваме страдание. Тогава можем да покажем разбиране и състрадание и да приемем хората около нас.“

 Според Нят Хан, истинската любов се изразява в четири елемента – любяща нежност, състрадание, радост и единство. Първият елемент е свързан с приемането и умението да ценим всичко, което ни се случва.

„Истината на любящата нежност се крие в това да съумеем да предложим щастие на друг човек. Не можем да дарим щастие на някого, ако първо не сме го изпитали сами. Затова започни да приемаш себе си и се научи да обичаш и лекуваш душата си. Научи се да оценяваш всеки миг, така че да създаваш моменти на радост и да храниш сърцето си със щастие… Ако съумееш да изпиташ достатъчно разбиране и любов, тогава ще откриеш щастие във всеки миг, независимо дали приготвяш закуската си, шофираш или поливаш градината.“

Четвъртият елемент на любовта е единството, духовно сливане с любимия ни човек. Двама души стават едно цяло и споделят както радостите, така и несполуките си.

„В една дълбока връзка няма граница между теб и другия човек. Ти си нея и тя е теб. Твоето страдание е и найно. Твоето разбиране за собствените ти страдания помага на човека до теб да страда по-малко. Страданието и щастието не са индивидуални емоции. Това, което се случва на любимия ти човек, засяга и теб. Това, което ти се случва, се случва и на обичания от теб човек.“

Към четирите елемента на любовта монахът добавя и безценните елементи на доверието и уважението. Без тях взаимоотношенията с близките ни не биха били пълноценни и истински.

„Когато обичаш някого трябва да му вярваш, да бъдеш сигурен в този човек. Любов без доверие не е напълно любов. Разбира се, първо трябва да имаш вяра и уважение към себе си. Трябва да си уверен, че притежаваш добра и състрадателна душа. Ти си част от Вселената, ти си направен от звездите. Когато погледнеш към любимия човек, виждаш, че и той е направен от звезди и носи вечен дух в себе си. Истинската любов не би могла да съществува без доверие и уважение към себе си и човека отсреща.“

Мисля, че думите на Нят Хан са най-ясният и пълен портрет на любовта, който съм срещала. Връзката между двама хора, споделените моменти и изграденото доверие са най-голямото богатство, което можем да създадем – затова не трябва да забравяме да влагаме време и търпение в любовта.

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *