Случва се в края на всяка година. Връщаме се назад и се учим от успехите и грешките си. Даваме си обещания за новата година. Често обаче казаното трудно се спазва. А как да успеем в изпълнението на новогодишните си обещания?

В основата са стойностните обещания, които ще променят живота ти в добра посока. Със сигурност не се фокусирай само върху работа и служебни цели – постарай се да дадеш поне няколко обещания, свързани с личното ти развитие и отношенията с най-близките ти хора.

  1. Прочети поне 20 книги: Книгите обогатяват както съзнанието ни, така и душите ни. Намери кои теми те вълнуват и им отдели време. Превърни четенето на книги в навик и съм убедена, че до края на 2016 ще бъдеш различен човек!
  2. Намери няколко нови приятели: Срещите с нови и различни хора разширяват мирогледа ни. Не общувай само с хората, които споделят интересите ти – дори се опитай да прекарваш повече време с тези, чието мислене е по-различно от твоето. Така ще обърнеш внимание на неща, които досега пренебрегваш.
  3. Организирай различни забавления за близките си през всеки месец от годината: Важно е не само каква част от времето си заедно със семейството си, но и как го прекарвате. Не стойте вкъщи пред телевизора. Отидете на кино, на ски, пътувайте до чужда страна, посетете музей или се насладете на отпускащ уикенд. Изборът е твой!
  4. Доброволствай и дарявай поне няколко пъти годишно: Намери каузата, за която искаш да допринесеш и направи добро за друг. Недей само да отделяш суми за благотворителни кампании, а си постави за цел поне един ден на всеки няколко месеца да бъдеш доброволец. Това ще ти донесе вътрешно удовлетворение и възможността да срещнеш интересни хора, да развиеш нови умения.
  5. Учи нови неща: Не спирай да предизвикваш себе си, за да продължиш да се развиваш. Събери смелост и опитай нещо ново – кулинарен курс или урок по танци, тест на фотографските ти заложби или екстремно изживяване. Това, че досега не си пробвал нещо, не е повод да го отлагаш завинаги.

 

Независимо какви са целите ти за 2016 година, постигането им често не е лесна задача. Не успяваме да изградим навик, забравяме какво сме си обещали или с връщане към стандартното ежедневие мотивацията ни намалява. Всеки е изоставял поне няколко свои новогодишни цели. Ето няколко съвета, които аз следвам, за да съм по-целеустремена и дисциплинирана през следващата година.

Важно е как точно ще формулираш целта си

Когато искаме да променим нещо в себе си, често казваме „Ще бъда по-организиран“. Реализацията на тази цел не би могла лесно да бъде измерена, нито е ясно какво точно ще направиш, за да я постигнеш. При поставянето на лични цели трябва да сме максимално конкретни. Например: „Ще ставам всеки работен ден в 6 часа и ще правя по 50 коремни преси“.

Разбий голямата цел на много малки

В началото целите изглеждат обезкуражаващо амбициозни. Затова разбий голямата си годишна цел на по-малки месечни. “Да тичам всеки ден по 10 км.” може би изглежда непостижимо, но ако това е крайната годишна цел, защо през януари не си кажеш просто “Три дни в седмицата ще тичам по 30 минути.” Започни с малка стъпка.

Помисли за крайния резултат

Какъв е крайният резултат, който искаш да постигнеш? Методите като рисунки на бъдещото „Аз” и визуализация на крайния резултат могат да бъдат изключително полезни. Така не просто си изясняваш допълнително своята цел, но и имаш представа, към която се стремиш и която ще те мотивира.

Води си “дневник на целите”

Понякога изоставянето на годишните обещания се случва, просто защото не полагаме достатъчно усилия да изградим нов навик. Дневникът ще ти помогне за това. Да речем, че искаш да вкараш повече плодове в дневния си режим – просто отбелязвай всеки ден, когато ядеш поне един плод и се постарай да го правиш без прекъсване в продължение на 30 дни. Ако пропуснеш ден, започни броенето отначало и продължавай да отбелязваш следващите дни.

Няма невъзможни неща

Най-важното нещо при поставянето на нова цел е да не се ограничаваме с лимити. Започвай всяко ново нещо с философията, че нищо не е невъзможно. Запази оптимистичен поглед към нещата – това ще ти даде допълнителна енергия да постигнеш всичко!

Дано новата година ти донесе много нови приключения и красиви емоции. Какво ще си пожелаеш в началото й?

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *