Не любовта кара живота да се движи напред. Любовта прави живота значим и смислен.” – Франклин Джоунс

Любовта… Какво ли не бихме направили за това магическо и завладяващо чувство! Неслучайно тя е и основен стимул за безброй творци – художници, писатели, композитори… Какво ни казва изкуството за любовта? С няколко примера ще видите как тази емоция се е превърнала в най-искрената муза за великите умове по света.

“Целувката” от Густав Климт

Една от любимите ми картини представя нещо толкова искрено като целувка между двама влюбени. Картината има редица качества, но най-важна е тръпката, която преминава през тялото ти, когато я съзерцаваш. С “Целувката” Климт показва каква трябва да бъде любовта- страстна, но същевременно носеща спокойствие, обединяваща и изпълваща сърцата ни с радост.

 

“Психея оживява от целувката на Купидон“ от Антонио Канова

Митът за Ерос и Психея винаги ме е впечатлявал. Той разкрива общото между земното и божественото, материалното и духовното – двете страни на човечеството. В любовта си Ерос и Психея стават по-силни и по-добри, доверяват се един на друг и преодоляват всички пречки пред себе си. Скулптурата на Антонио Канова не само ни напомня за тази история, но и показва в детайл красотата на любовта и нежността.

 

“Казабланка” на Майкъл Къртис

Разтърсващите любовни истории се случват в разтърсващи епохи. “Казабланка” доказва това, но показва и много повече – че любовта е най-разтърсващата катастрофа. Всъщност, “Казабланка” е историята на всяка раздяла. Но филмът показва и красотата на това да си готов да пожертваш всичко за човека, когото обичаш.

 

 “Денят на победата на Таймс Скуеър” от Алфред Айзенщадт

 

Тази емблематична снимка от края на Втората Световна война показва един друг вид любов – любовта към човечеството, общата цел, доброто. Моряк подарява страстна целувка на медицинска сестра – двамата са напълно непознати, но обединени от една обща кауза.

 

“Любовна история” на Лудвиг ван Бетовен

Емоцията ражда шедьоври – като „Любовна история“ на Лудвиг ван Бетовен. Тук думите са излишни, мелодията говори сама:

След смъртта на композитора, из неговите вещи са немерени писма до тайнствената му „безсмъртна любима“. В тях ясно се усеща през какви емоции преминава Бетовен, за да създава своето изкуство. Любовта е обвързана с безброй саможертви и препятствия – но колко необходима ни е тя!

Из „Писма до моята безсмъртна любима“:

6 юли, понеделник, вечерта

Мой ангел, мое всичко, мое аз! …. Кому е нужна тази дълбока тъга, когато необходимостта говори сама по себе си? Може ли нашата любов да устои, ако няма саможертви, ако не искаме всичко един от друг? Можеш ли да промениш факта, че ти не си изцяло моя и аз не съм изцяло твой?

И въпреки че великите творци са единици, всеки изпитва по собствен начин силата на любовта. Ако съдбата е отредила да си част от двойка, наслаждавай се на всеки момент и преоткривай различните нюанси на това споделено пътуване.

 

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *