Казват, че щастието не се купува с пари. Други обаче твърдят, че ако според вас щастието не може да се купи, значи не харчите парите си по правилния начин. Свикнали сме да приемаме тази фраза като арогантно твърдение на разглезени новобогаташи, но в нея може би има истина.

Майкъл Нортън знае как целенасоченото използване на парите може да има значителен ефект върху личното ни удовлетворение и щастие. В своята лекция на TED той разказва за няколко експеримента, проведени със студенти от университета на Британска Колумбия – с тях се доказва, че купуването на щастие е не само възможно, но и препоръчително.

Целта на Нортън е да тества как, харчейки парите си по различен начин, участниците могат да достигнат до различни емоции. „Може би причината, поради която парите не ни правят щастливи, е че винаги ги харчим за погрешните неща, и по-точно – харчим ги за себе си. Затова си помислихме какво ще се случи, ако успеем да накараме хората да похарчат повече от парите си за другите.“

Всички участници получават дадена сума в началото на деня. Задачата на част от студентите е да похарчат парите за себе си, а на останалите – за някой друг. В случаите, в които участниците харчат получените пари за себе си, не е забелязана промяна в нивото им на щастие. Но участниците, които купуват нещо за друг човек, твърдят, че изпитват щастие от постъпката си – от това, че даряват неочаквана радост. Така Майкъл Нортън представя как една и съща ситуация има съвсем различен ефект върху начина, по който се чувстваме, защото е насочена не към самите нас, а към другиго.

И най-важното – Нортън доказва, че резултатът от този експеримент е валиден и в други житейски ситуации. Ако, например, вместо да похарчиш дадена сума за себе си, изненадаш приятел и похарчиш тези пари за нещо, което можете да споделите, тогава настроението и на двама ви ще се повиши многократно.

Вместо да се чудиш какво да си подариш с някой неочакван бонус, помисли как да похарчиш парите по начин, който да дари усмивка и щастие на друг човек. Със сигурност си заслужава да опиташ, дори с нещо малко! Докато си купуваш сутрешно кафе, вземи и шоколад за колега и го остави на бюрото му като изненада. Заведи приятелите си на картинг без причина. Подари дълго търсена книга на половинката си. Тези жестове се запомнят с години и носят искрено щастие.

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *