Искаш да си купиш щастие? Науката предлага ясно решение: по-добре инвестирай парите си в преживявания, отколкото в най-новия смартфон. Това твърдение важи с пълна сила и за правенето на подаръци. Ако наистина искаш да зарадваш близък човек и да го накараш да се почувства специален, ще имаш по-голям успех, като му подариш едно страхотно преживяване.

Проучвания доказват няколко причини, поради които преживяванията ни правят по-щастливи – независимо дали ги купуваме за себе си, или подаряваме на половинката си адреналина от скачане с бънджи.

Преживяванията ни карат да се чувстваме радостни по-дълго

Първата причина се нарича адаптация. Независимо дали трае ден или седмица, вълнението от нова вещ бързо изчезва. Джоузеф Гудман, професор от Вашингтонския университет, години наред изучва ефекта от правенето на подаръци- преживявания. Според него „ Ние привикваме по-бързо с материалното. Едно преживяване може да е по-вълнуващо в началото, но на съзнанието ни му трябва повече време да се адаптира“ – тоест, да приеме преживяването за даденост. Тези думи са доказателство, че ако искаш да подариш дълготрайна радост на някого, по-добре е да разчиташ на силата на преживяванията.

Преживяванията са уникални

Едно преживяване винаги е уникално. Ако, например, можем да сравним новите си обувки с други – с различен цвят или друга щампа, то при преживяванията такова сравнение е почти невъзможно. Ако подариш на приятел полет с хеликоптер, той едва ли би могъл да сравни това преживяване с водолазно гмуркане, например.

Преживяванията могат да бъдат споделени

Може би най-важното при преживяванията е, че те могат да бъдат споделени. Като соцални същества, ние обичаме да споделяме това, коетно ни се случва, с близките си. Е няма ли да е страхотно ако подариш на скъп приятел възможността заедно да отидете на конна езда сред природата?

Преживяванията разкриват колко добре познаваш човека до себе си

Обикновено когато не познаваме добре някого, ние залагаме на сигурно и купуваме поредния парфюм или ваза за цветя. Ето защо преживяванията не са толкова типичен избор при търсенето на подарък. От друга страна, когато добре познаваш човека, на когото искаш да направиш подарък, възможностите за страхотни и оригинални преживявания са безкрай. Ако знаеш, че приятел обича музиката и вкъщи свири на китара, можеш да му подариш запис на любима песен в звукозаписно студио? Със сигурност радостта от преживяното ще бъде много по-силна и дълготрайна от един материален подарък. Това доказва, че наистина познаваш добре и държиш на важните хора живота си!

Разбира се, както при всяко друго нещо в живота, така и при правенето на подаръци, ние сме изправени пред избор. Винаги можем да отидем до мола и да изберем нова чанта на добра приятелка. При преживяванията, обаче, се изисква малко повече креативност и старание. Именно усилието и старанието, което влагаме в неговия избор, прави подаряването на преживяване толкова специално. Не забравяй, че точно това старание е признак на обич и загриженост, които получателят несъмнено ще усети!

Share this post

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

One reply on “Защо да подаряваме преживявания вместо вещи?

  • Даниела Илчова

    Здравейте!
    Синът ми след два месеца навършва 18 години!Горда майка съм на прекрасно момче и за него спомените от преживяното са по-скъпи от всичко друго.Ще съм благодарна,ако можем заедно да превърнем деня в спомен завинаги .
    Трябва да уточня,че има той не е по купоните и шумните събирания.Вероятно ще покани тримата си най-добри приятели .

Коментарите са затворени.