Благодарността е най-всеобхватната тема. Изразяваме я всеки ден – от това да благодариш на майка си за всички нейни грижи до това да кажеш „Благодаря“ на свой приятел, който ти е дал полезен съвет. Но не трябва да забравяме за силата на благодарността в работата. Прекарваме толкова време с колегите си, колкото и със семейството – затова те са не по-малко ценни от най-близките ни хора.  

Намерих няколко полезни съвета как да покажем благодарност към колегите си и бързам да ги споделя:

Покажи благодарността си първо с думи

Повечето хора не са достатъчно внимателни в подбора на думи при разговор. Думите имат сила – както да мотивират, така и да оставят своя негативен отпечатък, ако не са изречени правилно. Независимо дали си разочарован или доволен от работата на колегите си, винаги започвай разговора с положителен тон или комплимент  и използвай прости, но искрени изрази – без да забравяш вълшебното “Благодаря ти!”

Обръщай се по име към всеки колега

Независимо колко голяма е компанията, в която работиш, изключително важно е да познаваш всеки и да се обръщаш към него по име. Това е признак на загриженост и уважение, без който не би могъл да изразиш благодарност. Покажи на колегите си, че наистина цениш тяхното присъствие дори с едно „Хей, Алекс, как си днес?“.

Покажи, че те е грижа

Важно е да осъзнаеш колко ценни са малките жестове. Добре е да знаеш какво се се случва с всеки колега. Неща като това дали на някого му предстои сватба или дали има дете. Тази жестове на заитересованост не остават незабелязани и карат всеки в екипа да се чувства ценен.

Сближи се с колегите си

Оцени времето, прекарано с колегите си – щом работите в един екип, вероятно имате много общи черти и теми. Затова прекарвай повече време с тях, изслушвай ги, обядвайте заедно. След това покажи благодарност за времето, прекарано заедно.

„Изненадай ги“

Изразяването на благодарност само на думи има своя лимит. Хубаво е от време на време да кажеш “Благодаря!” и с действие. Донеси закуска за всички в офиса или започни деня като разкажеш някоя хубава история на хората от екипа. Дори един малък жест като това да оставиш шоколад на бюрото на колега би имал значителен ефект.

Независимо кой подход решиш да тестваш първо, запомни, че постоянството е най-важно – постави си за цел редовно да изразяваш благодарността си. Резултатите ще дойдат бързо, гарантирам ти!

Share this post

Ana-Maria

Привет! Казвам се Ана-Мария и съм маркетинг стажант в Wishio. За мен е важно да помагам на хората да оценят малките неща от живота. Обичам да пътувам и да научавам нови и интересни неща !

One reply on “Как да покажем благодарност към хората, с които работим

Оставете коментар.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *