• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

5 забавни и интересни неща, които да правиш у дома

Жена седнала до прозореца с чаша чай в ръка

„Скучно ми е.“. Сигурна съм, че си го чувал доста често през последната една година.

В ситуацията, която настъпи на 13ти март и в която се намираме и сега, всеки ден сме насърчавани да си останем вкъщи. За повечето от нас това ежедневие беше ново, различно и непонятно. Никога не сме познавали живот, в който да работим само от вкъщи, да се страхуваме да прегърнем баба си, да не може да се приберем у дома и да съберем всичките си роднини на семейна вечеря, да не може да видим приятелите си. Въпреки че вкъщи е най-любимото място, нашите сърца имат нужда от ежедневие, изпълнено с емоции и разнообразие.

До преди няколко месеца ежедневието ми беше динамично и предизвикателно. Вярно, обичах да се оплаквам колко съм натоварена, но в момента ми липсва точно тази динамика. Липсва ми тръпката от всяко ново предизвикателство.

Какво се случи?

Жена, която гледа през прозорецаВ началото имаше моменти, в които стоях и се чудех какво да правя, докато надничах през прозореца и си мислех за живота, който кипеше до съвсем скоро.

Спасението дойде с многото онлайн предложения – стрийминги на концерти, обиколки в световно известни музеи, онлайн курсове от утвърдени университети като Харвард. Целият свят искаше да остане свързан, въпреки физическото разделение.

Възползвах се от момента и времето, което ни беше подарено, дори да не беше желано по този начин. Прочетох книгите, които отдавна си бях наумила, пригових рецептите, за които така и не ми оставаше време преди, но душата ми искаше повече. Липсваха й усещането и вълнението, което всяко едно преживяване създава.

Ще излъжа ако не призная, че ми  беше трудно. Особено в началото. Не знаех какво да правя, не смеех дори да планирам, бъдещето беше неясно. НО, всичко това не ми помагаше да се чувствам добре. Помогна ми момента, в който рефлектирах върху цялата ситуация и открих други начини да си създавам емоции и преживявания от вкъщи, за да мога да прекарам качествено време с близките си, а не просто да гледаме поредния сериал. Фокусирах се върху насочване на цялата ми енергия и мисъл към всичко позитивно, което ми се случваше и изпитвах.

Започнах да си задавам три въпроса, преди началото на деня ми

Ръка която пише със син химикалКои са 3-те неща, които искам да постигна до края на деня?

Кои са 2-те неща, които ме направиха щастлива вчера?

На кого трябва да се обадя или да изпратя съобщение, за да ппроверя как е?

Хубаво е да започваме деня си с нещо положително, което да си припомняме постоянно. Здрави сме, има на кого да кажем „Обичам те“, малките неща от живота, които се оказват жизненоважн. Тази техника ми помага да не забравям кои са целите ми и какво искам да постигна. Създава усещане за ведро настроение, което ме съпътства през целия ден.

След това успявах да планирам всевъзможни различни занимания, които можем да правим в свободното ни време вкъщи. Такива, които да ни сплотят като семейство и да ни помогнат да преоткрием богатството на живота, макар и у дома.

 

Вкъщи избраха за най-забавни и интересни тези 5 неща, които можеш да правиш у дома

1. Сътвори нещо сам

Когато създавам нещо сама, дори просто да направя картичката за годишнината с приятеля ми, в повечето случаи се чувствам удовлетворена от себе си и крайния резултат. Когато човек твори в него се засилва хормона на щастието и се чувства много по-добре психически. А нещата, които можеш да създаваш сам са хиляди – картички, козметика, тениски и много други.

Аз например започнах да си правя масла, които ми служеха като маска за лице. Гледах видеа в интернет, четях различни статии и така накрая имах масло, което да бъде полезно за кожата ми. Смятам го за най-голямото си постижение, защото дори майка ми и приятелките ми си „поръчаха“ да им направя такива, за да си правят и тя спа процедури вкъщи.

Изсъхнали листа в които се слага етерично масло  Билки и масла  Слагане на етерично масло върху ръце

2. Кулинарно предизвикателство - нова рецепта

Експериментирането в кухнята носи позитиви за креативната страна на мозъка ни, защото подбужда няколко от нашите сетива. Направи на себе си и семейството си нещо, което да ги подслади или пък някоя стара семейна рецепта, която баба ти ти е приготвяла, когато си бил малък.

Приготвянето на различни рецепти може да създаде специално събитие за семейството ти. Ние вкъщи си правим екзотична вечер всеки вторник от седмицата. Наричаме я екзотична, защото приготвяме ястия, които не сме опитвали до момента. Рецептите успявахме да открием от готварски предавания, готварски курсове на различни теми или пък нещо от интернет, изборът е голям.

Ръце които държат пица

3. Упражнявай мозъка си с игри

Креативността ни се понижава, когато прекарваме дълго време на едно и също място. Особено, когато работим от вкъщи. Защо? Ами представи си ти работиш там, спиш, готвиш, спортуваш – цялото ежедневие минава на едно и също място. Мозъкът ни свиква машинално на всички действия, липсва му предизвикателството. За да поддържам ума си активен използвам така наречените „мозъчни игри“, които са и супер забавни.

Когато искам да подобря уменията си за генериране на идеи използвам картите на Едисън Дек – карти, които помагат за развитието на креативното мислене. Тегли се една карта и трябва да се измислят поне десет идеи на темата от картата. Това много често ми помага в бързото решаване на проблеми. Случвало ми се е дори в процеса на играта да ми хрумне как да разреша проблем, над който съм стояла с часове в работа.

4. Търси нови методи за личностно развитие

Познатите методи – медитация, бележки, TEDX видеа и много други, винаги ще бъдат полезни, но колкото повече изследваш света, толкова по-богат ставаш.Успях да изпробвам нещо, което напомня много на детското рисуване – нейрографика или неврографика. Чрез рисуване на линии и форми, вмъквайки цветове, този метод на рисуване ми помогна много да се адаптимарам към създалата се обстановка и да се почувствам по-спокойна.

Първи етап на рисуване на неорографика Втори етап на рисуване на неорографика Готова рисунка на неорографика

Метода помага чрез рисуване да проникнеш надълбоко в усещанията и емоциите си и така да успееш да преодолееш граници на съзнанието си или да научиш нови неща за себе си. Научните изследвания показват, че чрез практикуване на нейрографика, ние овладяваме универсален инструмент за управление на случващото се и за решаване на различни видове житейски проблеми и състояния.

5. Кажи „Благодаря!“

Колко често благодариш на близките си хора? И не, не защото са ти свършили услуга, а просто защото са до теб и те подкрепят. Когато караш някого да се чувства важен и оценен, ти оцветяваш дните му с много малко усилие.

Жълти цветя във ваза върху дървена масичка

Аз тази година реших да направя на майка ми Advent calendar, чрез който да й благодаря. Всяка сутрин получава имейл от мен с нещо, за което съм й благодарна и така до Коледа. Още с първия имейл ми се обади просълзена и щастлива. Една сутрин се бях забавила и тя ми се обади с „Добре ли си? Нямам имейл и се притесних.“. Няма нищо по-стоплящо от това, че тя всяка сутрин си чака имейла с нетърпение.

Възможностите за интересни преживявания вкъщи са безкрайни и винаги можеш да откриеш нещо различно. По време на тази карантина отдели новооткритото си свободно време, за да научиш нещо ново, да възстановиш старо хоби или да благодариш на хората около теб. Не забравяй да поддържаш позитивните усещания като си създаваш нови емоции!

 Свързани продукти

 

Не пропускайте!