• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

5 начина как преживявания променят живота ни

Dete koeto hvurlya esenni lista w gorata

Замислял ли си се какво прави един подарък перфектен?

Най-важното нещо, когато подаряваме подарък е мисълта, която влагаме в него. Големите жестове не са свързани с действителната изненада. Не става въпрос за това, което казваш или правиш, а за намерението.

Става въпрос да отделиш времето, за да кажеш на човека, на когото държиш:

Виждам те, чувам те, знам точно от какво се нуждаеш в момента и искам да ти покажа колко важно е това за мен.“

След всички месеци, които прекарахме дълго време затворени вкъщи, всички имаме нужда от нови приключения и емоции. Точно поради тази причина, ново преживяване е перфектният подаръкът за Коледа, с който да зарадваме близките си хора.

Новите преживявания ни помагат да обогатим мирогледа си и да погледнем на света по нов начин. Те ни изпълват с вълнение и разпалват любопитството и приключенската искра в сърцата ни.

Науката вече многократно доказва, че подаръците преживявания носят повече щастие от материалните вещи, с което ерата на материалните подаръци бавно, но сигурно отминава. Все повече хора приоритизират преживяванията пред материалните вещи, защото осъзнават, че инвестирането във време зеадно е по-удовлетворяващо от закупуването на нов телевизор на същата цена.

В случай, че се съмняваш, сме подготвили 5 причини, поради които перфектният подарък, който може да направиш за Коледа не е задължително да бъде опакован.

1. Преживяванията остават за цял живот

Подаряването на прежививяване всъщност е инвестиция - вие инвестирате в щастието на друг човек. Кутията с най-новият iPhone ще донесе усмивката на  лицето на всеки, но радостта и спомена от този подарък бързо ще избледнее. Следващата най-нова версия скоро ще бъде налична и твоят подарък ще бъде подменен.

Когато изненадате приятел или член на семейството си с курс за готвене или фотографско приключение във Виетнам, не просто им подарявате бягство през уикенда. Подарявате им възможността да създават безценни спомени за цял живот.

2. Преживяванията носят тръпката на приятно очакване

Едни от най-хубавите елементи на подаръците преживявания е моментът на очакване. Точно както се вълнуваш преди да отидеш на почивка, очакването на бъдещо преживяване е част от тръпката на подаръка и науката потвърждава това.

Проучване направено в университета Корнуел установява, че подаръци преживявания те правят щастлив, още преди да се случат, защото може да си представиш всички възможности за това как ще протече. И в това се крие част от забавлението, мислейки за преживяването, изпитваш вълнение още преди да го преживееш.

Очакването е един от основните двигатели и е ключова част от цялостното щастие, което единподарък преживяване дава.

3. Преживяванията помагат да заздравим отношенията си

Интересно проучване установява, че необикновените преживявания ще те направят още по-близък с човека, с който ги споделяш.

Участниците са били помолени да отгатнат собствените си реакции при участие в необикновено в сравнение с ежедневно преживяване, за да видят как това се отразява на чувството им за близост с познат или близък приятел. Примерите включват неща като пазаруване на черна (необикновена) срещу бяла (обикновена) тоалетна хартия или пазаруване на невероятни коледни лампички спрямо пазаруване на обикновени крушки за жилище.

Необикновените дейности не са били грандиозни, а само малко необичайни, но изследователите установят, че те носят повече чувство за близост. Причината е, че този вид интересни преживявания ангажират вниманието ни повече. Това откритие се вписва добре в други проучвания, които установяват, че новостта е полезна за взаимоотношенията ни.

4. Преживяванията ни помагат да учим по-добре

На физиологично ниво пробването и научаването на нови неща е полезно за мозъка ни. Според Държавният университет в Централен Кънектикът, практикуването на ново умение увеличава плътността на миелин или бялото вещество в мозъка ни, което спомага за подобряване на изпълнението на редица задачи.

Освен това, пробването на нови преживявания стимулира невроните в мозъка, които образуват повече невронни пътища и позволяват на електрическите импулси да се движат по-бързо през тях. Комбинацията от тези две неща ни помага да учим по-бързо и добре.

5. Преживяванията ни помагат да погледнем на света по нов начин

Когато преживеем и научим нещо ново, умът и възприятията ни се променят до голяма степен. Това от своя страна улеснява адаптирането към неизбежните промени, които животът винаги ни носи. Колкото по-разнообразен е житейският ни опит, толкова по-лесно е да се приспособим към промяната.

Някога замислял ли си се какво се случва, ако се научиш как да се гмуркаш? Освен очарованието на подводния свят, основните мерки за безопасност и умения как да боравиш с оборудването, може да преоткриеш нов начин на мислене.

Един от уроците, който това преживяване може да те научиш е да не изпадаш в паника. Особено,когато това е най-естественото чувство, което може да изпиташ. За тази цел минаваш през различни упражнения, които ти показват, че във всяка една ситуация има изход и как да търсиш нетипични решения.

Всяко преживяване дава нова перспектива. Урок по гмуркане може да послужи като силно напомняне да отворим съзнанието си за начин на мислене.

Няколко съвета за избирането на перфектния подарък преживяване

Този момент може да е малко очевиден, но често се пренебрегва. Процесът да избереш точното преживяване започва с разбиране на желанията на получателя.

Направи списък с техните интереси. Обичат ли да са сред природа? Обичат ли да учат нови неща? Грабват ли всеки шанс, който им се отдава да избягат от града?

Още по-важно е задълбоченото разбиране на техните основни нужди. Искат да избят от града, защото търся спокойствие или ново приключение. Няма по-добър начин да кажете „разбирам те“, от вълнуващо преживяване, което е точно за интересите и нуждите им.

Когато търсиш перфектния подарък за Коледа тази година, имай предвид, че често подаръците, които не се побират в кутия, имат най-голямо въздействие. Трайното щастие идва от излизането от ежедневието ни, опитването на нещо ново и впускането в приключения. Затова новите преживявания са перфектния подарък, с който да зарадваш своите близки за Коледа.

Източник: Greater good

Не пропускайте!