• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

3 причини защо преживяванията са перфектния подарък за Коледа

черно-бяла снимка на прегърната възрастна двойка

Някога имал ли си усещането, че всички красиви парченца от живота прелитат със скоростта на светлината около теб, а ти ожесточено се опитваш да хванеш всеки един момент и да го задържиш. Само за минута, а може би две.

Моментите, когато любимата ти заспи на рамото ти. Когато разсмиваш сина си и звуякът на неговия смях се извисява от гърдите му, а очите му блестят с искри. Моментите, когато топлите слънчевите лъчи озаряват лицето на любим човек, усмивката в очите му и нежната прегръдка, с която те посреща.

Zhena koyato lezhi na ramoto na muzhBashta koito gleda malkiya si sin

Но в днешно време парченцата се движат бързо и не може да хванеш всички. Иска ти се да запазиш всяка секунда в сърцето си, но идва денят когато започваш да усещаш, че се изплъзват през пръстите ти. Скоро там, където преди е била спящата ти любима и смехът на сина ти, скоро там няма да има нищо. Моментите прелитат, но спомените остават дълго след това.

Спомените са интересно нещо. Замислял ли си се какво си спомняш най-често? Дали са вещите или преживяванията, които си имал.

Сигурна съм, че никога не би забравил радостта която изпита когато се научи да караш колело, вдъхновението след първия си концерт или вълнението от първата целувка. Мирисът на домашен кекс за Коледа, който майка ти е приготвила с много грижа и любов. Обзалагам се, че дори усети и вкуса.

Моята правеше най-обикновен ванилов кекс. И не, не беше с кокосово олио или гхи . Не беше с бурбонска ванилия, а с ванилия на прах. Онази в малките пакетчета, които се продаваха за 2 стотинки. Това нямаше никакво значение, защото беше адски вкусен и това си личеше от половината, която винаги беше скоростно изядена само час след като беше изваден от фурната. И никога няма да забравя как цялата къща миришеше на сладост.

Моментите заедно и семейните традиции са спомените, които остават след всички години, за това перфектният подарък, който може да направиш на своите близки е твоето време. Спомените от преживяванията и моментите заедно остават в съзнанието ни като кадри от красив филм, разказващ историята на живота ни.

Bashta zakusva sus svoite decaMomiche s golyama sinya ranica na pohod sus svoite roditeliMaika i dushterya pravyat sladki zaedno

За съжаление хората забравяме това и всяка година изпитваме неутолимо желание да изпълним коледната елха с множество подаръци. Но наистина ли това е Коледа? Още материални вещи?

Още материални вещи, които да затрупат вече препълнените ни стаи, дрешници и домове? Неща, които ни разсейват и държат съзнанието ни също толкова разхвърляно?

Някога мислил ли си да подариш на своите близки преживявания за Коледа вместо вещи? Те могат да бъдат оригинални идеи за подарък за всеки тип хора. Ще споделя 3 научни причини, които разкриват защо преживяванията са перфектния коледен подарък, с който да зарадваш своите близки.

1. Ние сме това което правим, не това което имаме

Преживяванията са много по-добър подарък от материалните вещи, защото те ни помагат да развием себе си и да се формираме като личности.

Тази истина е блестящо оживена във филма „Вечното слънце на безупречния ум“, в който Джим Кери и Кейт Уинслет се опитват да изтрият всички спомени, които имат един за друг. Вдъхновени от този филм, д-р. Картър и д-р. Гилович, двама професори от университета Корнел, провеждат мисловен експеримент, в който хората имат избора да изтрият всички спомени за нещо, което са притежавали или нещо, което са преживели. Повечето от участниците констатират, че загубата на спомена от преживяване би била далеч по-лоша за чувството им за идентичност.

Priyateli na pohod v planinata

В друг експеримент двамата професори, са помолили хората да направят две неща. Първо, да напишат списък със значителни преживявания и материални покупки, които са направили в живота си. Второ, да напишат кратка история за това кои са те и как са станали човекът, който са днес. Участниците е трябвало да включат поне едно нещо от списъка в своите истории. В резултат, хората са били много по-склонни да включат свое преживяване в разказа си, отколкото материалните си притежания.

Опитай този мисловен експеримент за себе си. Помисли за последния път, когато направи нещо - отиде на концерт, изпече сладки със сестра си или заведе майка си на дегустация на шоколад. Всяко преживяване допринася по някакъв начин за това кой си, повече от вещите, които си купуваш?

2. Преживяванията заздравяват взаимоотношенията ни

Освен, че си създаваме нови спомени, преживяванията обикновено са споделени с любим човек (по време или след това) и това допринася в голяма степен за цялостното ни удовлетворение от тях. Учените наричат това "социална свързаност" - мярката за това как хората се събират и взаимодействат.

Има два много важни фактора, засягащи социалната свързаност, които се отразяват значително на взаимоотношенията ни. Количество - колко често общуваме с близките си хора и качество – как прекарваме времето, което имаме заедно.

Преживяванията са страхотен подарък, който може да направим на себе си и близките ни, защото те са чудесен начин да заздравим взаимоотношенията си, споделяйки емоците, които провокират в нас.

Ако се чувстваш отдалечен от свой приятел или роднина, тази Коледа подходящ подарък би бил преживяване. Независимо дали ще го изживеете заедно или не, този подарък ще ви помогне да се почувствате по-бизки.

3. Преживяванията носят споделени спомени

Zhena s deteto si na brega na moreto

Хората сме по-щастливи, когато изживяваме нови неща заедно. Питър Капрариело и Хари Рейс изследват този феномен в проучване, публикувано в списание за личността и социалната психология.  Това, което откриват е че преживяванията ни правят по-щастливи, защото можем да споделяме спомените си с другите. Купуването на предмети ни кара да се чувстваме по-празни, защото това обикновено са неща, които използваме сами.

Споделяйки тези открития, от Wishio те приканваме да подариш преживяване тази Коледа, за да направиш всички красиви парченца от живота още по-специални.

Източник: Live Learn Evolve

 

 Свързани продукти

Не пропускайте!