• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

3 лесни стъпки, с които да направиш перфектния подарък на мъжа в живота си

Usmihnata dvoika

Всички знаем колко трудно е направим отличителен и подходящ подарък за мъжа в живота ни. На този, който сам си купува всичко, което иска. На този със специфичните вкусове. На този, който настоява, че няма нужда от нищо. Всяка година това затруднение се усилва с наближаването на Коледа и паникьосвайки се избираме поредната материална вещ, която бързо се забравя.

Но има друг начин, с който може наистина да зарадваш своя любим мъж тази Коледа.

Помисли за най-хубавите подаръци, които си получавала. Какво ти идва на ум? Вероятно преживявания споделени с любимите ти хора, посетените места, вълнението от концерт.

Съзнанието ни запечатва само моментите, които подбуждат силна емоция. И ако се замислиш много малко от отличителните спомени в живота ни са свързани с материални вещи. Това ни подсказва защо преживяванията са перфектният подарък и искам да споделя няколко доказателства в подкрепа на това твърдение.

Преживявания заздравяват чувството на любов

Chervena roza vurhu metafori za liubovta

Любовта носи в себе си грижа и мисъл за другите, искрен интерес, който вдъхновява да разширимдоверието и състраданието си към тях. Но замисляла ли си се какво всъщност е любовта?

Поетите и философите удобно избягват в света на абстрактното и метафизичното, описвайки красиви светове. За останалите от нас остава отворен въпроса какво всъщност е любовта на физическо, телесно и невробиологично ниво и как може да оформи нашето преживяване на възвишените абстракции.

Именно това изследва психологът Барбара Фредриксън, която от десетилетия изучава положителните емоции, в книгата „Любов 2.0: Как нашата върховна емоция влияе върху всичко, което чувстваме, мислим, правим и ставаме“.

Фредриксън разглежда взаимодействието на три ключови невробиологични елемента - мозъка, нивата на хормона окситоцин и блуждаещия нерв, който свързва мозъка с останалата част от тялото- като основен механизъм на любовта.

Това, което проучването открива е, че любовта е моментно повишаване на три преплетени събития:

  • първо, споделяне на една или повече положителни емоции между двама души
  • второ, синхрон между биохимията и поведението на двамата
  • трето, ясно желание да се подкрепи благосъстоянието на другия, което носи взаимна грижа.

Тя нарича триото „позитивен резонанс“ - процес, оприличен на огледало, в който преживявайки нещо заедно, твоите и емоциите на партньора ти се синхронизират, отразявайки и подсилвайки се.

Това, което прави „позитивния резонанс“ толкова завладяваща концепция и толкова по-богата от традиционните формулировки на „любовта“, е именно това взаимодействие и свързаност.

И така повече от всяка друга положителна емоция, любовта не принадлежи само на един човек, а съществува в рамките на споделено преживияване, което противоречи на индивидуалистичния поглед, който повечето хора имаме за емоциите като нещо лично и в рамките на собствените ни мисли и чувства.

Преживяванията ни правят по-щастливи

Д-р Томас Гилович е установил, че в момента на получаване на подарък – материален или преживяване - щастието е приблизително еднакво. Но интересен факт, който открива е, че удовлетворението, което получаваме от подарените вещи намалява с течение на времето. От друга страна, удовлетворението от опита, който човек е получил от подарените преживявания, всъщност са увеличава. Щастието от материалните вещи избледнява и те стават част от ежедневието ни,докато спомените от преживяванията се превръщат в основна част от нашата идентичност.

„Хората често смятат, че харченето на пари за преживяване не е толкова разумна инвестиция, колкото да се харчи за материални вещи... Но в действителност ние помним преживяванията дълго след това и се радваме на очакването да изживеем определен момент повече от очакването да притежаваме вещ .”- Д-р Гилович

Често когато правим подаръци на мъжете в живота ни, ние мислим за подаръците от собствената си гледна точка. Жените се трогваме от намеренията и усилията на мъжа, независимо от подаръка. Докато мъжете се трогват от подаръци, които демонстрират разбирането ни за техните нужди и интереси.

И тъй като жените сме склонни да усложняваме купуването на подаръци, подготвихме 3 лесни стъпки, с който е възможно да избереш оригинален подарък за мъжа в живота си, които ще ти помагат не само в избора на подарък за Коледа, но и подарък за Свети Валентин, подарък за рожден ден, имен ден и всички други специални поводи.

  1. Помисли за неговите нужди

Има ли преживяване, което ще му помогне да се разтовари или да се представя по-добре на работа? Има нужда от релаксираш уикенд или да разнообрази ежедневието си като се предизвика с нещо ново?

  1. Помисли как прекарва свободното си време

Обича да е сред природата, да учи нови неща или да ходи на дегустации. Помисли какво ще му помогне да се наслаждава на свободното си време дори повече, отколкото вече го прави.

  1. Помисли за неговите интереси

Знаеш какво подбужда интереса му и вероятно има преживяване, което ще му помогне да изведе тези интереси на следващото ниво. Ако твоят човек обича фотографията, може да му подариш преживяване, което ще му помогне да развие уменията си.

След като си събирала всички улики е време да избереш и перфетният коледен подарък. За  да те улесним подготвихме идеи за подаръци за 3 различни типа мъже, които ще направят изборът на подарък за мъж по-лесен.

Приключенеца

Човек, който винаги е готов да опита нещо ново, да открие нови хоризонти и да опознае нови светове. Приключенеца забогатява чрез преживявания. Всеки миг, в който изживява нещо ново и изпитва различно и вълнуващо усещане е скъпоценен за него.

Muzh s ranica nasred borova gora

Ако твоят любим е винаги готов за приключения, то перфектният подарък за него би бил преживяване, което да донесе нови и различни усещания. Помисли колко ще се зарадва на тръпката от адреналина при овладяването на дрифт автомобил или пък специална мисия с приятели, чрез която да научи тънкостите на военните похвати.

Спортиста

Той обича движението, спортува всеки ден, почива си чрез изкачване на планини. Това е човекът, който не може да стои на едно място за дълго време и има нужда да предизвиква тялото си чрез движение.

Muzh s shapka v snezhna gora  Muzh i zhena na spodeleno puteshestvie v gorata  Muzh s ranica izkachva planina

Идеи за подарък на мъж, който обича да се движи биха били зимно изкачване на Седемте Рилски езера и връх Харамията, преход със снегоходки и много други зимни спортове, които да изживеете заедно. Споделени пътешествия, които ще ви разкрият красотата на зимната планина и ще ви помогнат да бъдете още по-добър екип.

Грижовния

Той винаги прави малки специални жестове за теб – подарява ти роза без повод, приготвя ти закуска или пък просто те кара сутрин до работа. С всеки малък жест ти показва своята грижа и обич.

Dvoika v ednakvi puloveri koyato si durzhi rucete

Благодари му за вниманието и грижата като му подариш време заедно. Само двамата, високо в Тракийската низина, сред магията на виното, симфонията на щурчета и блещукащи звезди. Подари му нежната наслада от споделените мигове.

Изборът на перфектния подарък за мъжете в живота ни може да изглежда плашещ процес, който отнема много време, но е възможно да преодолееш стреса и да намериш идеалния подарък.

Най-важното нещо, когато подаряваме подарък е мисълта, която влагаме в него. Големите жестове не са свързани с действителната изненада. Не става въпрос за това, което казваш или правиш, а за намерението. Става въпрос да отделиш времето, за да кажеш на човека, на когото държиш: „Виждам те, чувам те, знам точно от какво се нуждаеш в момента и искам да ти покажа колко важно е това за мен.“

Помисли как подаръка може да бъде от полза за него в дългосрочен план. Това преживяване ще подхрани ли интересите му и отговаря ли на нуждите му? Би ли организирал това преживяване за себе си, ако можеше? Ако може да кажеш „да“ и на двата въпроса, си на прав път.

Тази Коледа не забравяй, че често подаръците, които не се побират в кутия, имат най-голямо въздействие.

Източник: Lifehack

 

 Свързани продукти