• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

Как мъжете и жените избират подаръци

четири ръце държат синя кутия с панделка
Избирането на подарък за любим човек може да бъде истинско предизвикателство, още повече, когато става въпрос за противоположния пол. Пречупвайки през собствените перспективи понякога избираме подаръци, които смятаме, че ще им харесат, а не тези, които всъщност ще бъдат харесани.
Науката често изследва темата за междуполовите различия. В еуфорията на предколедното пазаруване, тези разлики се проявяват най-силно. Подаряването на подаръци е знак на любов или признателност, а жените обикновено са по-склонни да изразят своите чувства и да правят подаръци.
Предишни проучвания показват, че жените прекарват повече време за избиране на правилния подарък и самооценката им е, че подаръците им се връщат по-рядко от тези подарени от мъжете. Разбира се това е твърде субективна оценка, за да се правят заключения и затова ще разгледаме 3 типични черти при избора на подаръци, които различават жените от мъжете.

Време за избор на подарък

Проучване на Psychology Today, където участниците е трябвало да измислят подаръци за свои близки – мъже и жени – показва, че има, изненадващо забележителна разлика във времето, което отнема на различните полове да изберат подарък за мъж или жена.
 
На жените им трябват около 40 секунди, за да измислят три добри подаръка за други жени и също толкова време за мъже. При мъжете е относително лесно да измислят подаръци за други мъже - също около 40 секунди. Но на тях им е много по-трудно да стигнат до добри предложения за жени - почти 60 секунди. С други думи, за мъжете е по-лесно да изберат подарък за някого от собствения си пол.
Това може би е така, защото на жените им се налага често да купуват подаръци. Жените се грижат не само за своите близки, но и за близки и познати на своите половинки. По този начин дамите имат възможност да научат повече за предпочитанията на различните хора и полове.

Емпатия

Казват, че жените са по-съпричастни към чувствата на другите и е по-вероятно да възприемат тяхната перспектива. Това доказва и проучване, цитирано в Neurofantastic. Експеримент под формата на игра на таен Дядо Коледа между студенти, в който всеки участник получава снимка на друг и трябва да избере карта за подарък от 10 възможни магазина. Доброволците трябва да отгатнат предпочитанията на получателя и да подредят магазините от най-много до най-малко желаните.
Отново жените се справят по-добре, което разкрива нежния пол като по-склонни да избират подаръци, влагайки повече мисъл, емоция и емпатия.

Финалният щрих

Жените са по-склонни да изпипват всичко до най-малкия детайл. Особено в подаряването на подаръци. За жената е важно цялостното изживяване. Тя ще се фокусира върху:
● сантимента
● историята зад подаръка
● красивата опаковка и картичка
● за мъжа фокусът ще е да открие подарък
За да направим перфектният подарък, трябва да погледнем отвъд своята гледна точка и да помислим какво би зарадвало отсрещната страна. Един изпитан метод е да си записваш, докато близките ти споделят какво харесват, какво биха искали да преживеят, къде биха искали да пътуват или от какво имат нужда. Може да е трудно в началото, но със сигурност ще си заслужава, когато видиш щастието, изписано на лицето на получателя, защото ние сме това, което правим, не това, което притежаваме.

Не пропускайте!