• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

Как може да си купим щастие?

Какво е щастие? Щастието е онова чувство на хармония със себе си, с мислите, действията, както и с емоциите, които изпитваме. То е нещото, което ни кара да обичаме живота и да се чувстваме радостни и удовлетворени всяка сутрин, когато отворим очи.

Казват, че щастието не се купува с пари. Но има един по-специален случай, който доказва как целенасоченото използване на парите ни може да ни донесе щастие.

В своята ТЕД лекция „Как да си купим щастие“, Майкъл Нортън разказва за няколко експеримента, проведени със студенти от университета в Британска Колумбия, с които успява да докаже, че купуването на щастие е не само възможно, но и препоръчително.

Целта на експериментът на Нортън е да тества как харчейки парите си по различен начин, участниците изпитват различни емоции. „Може би причината, поради която парите не ни правят щастливи, е защото винаги ги харчим за погрешните неща, и по-точно харчим ги за себе си. За това си помислихме какво ще се случи ако успеем да накараме хората да похарчат повече от парите си за другите.“

Резултатът от експеримента доказва, че начинът по-който решаваме да похарчим дадена сума е от огромно значение. Участниците, които купуват нещо за друг изпитват щастие от това, че даряват неочаквана радост. За разлика от тези, които харчат получените пари за себе си. Така Майкъл Нортън представя как една и съща ситуация - дадена покупка, има съвсем различен ефект върху начина, по който се чувстваме, именно защото е насочена не към самите нас, а към другиго.

Нортън доказва, че ефектът на този експеримент е валиден и в други житейски ситуации. Ако например вместо да похарчиш дадена сума за себе си, изненадаш колегите си и похарчиш тези пари за нещо, което можете да споделите, тогава нивото на екипна сплотеност, разбирателство и продуктивност би се повишило многократно.

Следващия път когато се чудиш какво да си купиш, за да се почувстваш щастлив, по-скоро се запитай как да дариш усмивка и радост на друг човек. Подари шоколад на колега, дари на приятелите си време прекарано заедно по специален начин. Богатство на живота се крие в малките жестове и моменти на грижа. Те са това, което остава спомен и създава искрено щастие.

Не пропускайте!