• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

Как да подарим щастие

тичащо-дете

Готов ли си за едно различно предизвикателство?

Предизвиквам те да отделиш малко време и да помислиш за всички неща в този живот, които ще преживееш за последен път.

Разбира се, ще дойде ден, в който всичко ще бъде за последно, но много преди да си отидеш от този свят, ще спреш да изживяваш определени преживявания. Преживявания, които сега приемаш за даденост.

Ако си родител, помисли кога за последен път ще носиш детето си на ръце, кога за последен път ще го завиеш за лека нощ или ще му прочетеш приказка преди да заспи. Всеки такъв момент е безценен, но отминава бързо и неусетно. Докато се усетиш децата вече са пораснали и самостоятелни.

Мисленето по този начин дава нов поглед върху всичко в живота, дори по отношение на неща, които не харесваме.

Отново, нека кажем, че си млад родител и всяка нощ се будиш по няколко пъти, което всички знаем, че не е лесно. Но скоро бебето ти ще порасне и ще има последен път и на тези безсънни нощи. Осмислянето на това може да ти помогне да видиш, че има нещо сладко дори и в безсънните нощи. Възможно е даже да ти липсват след време. Моментите, в които сте само ти и твоето дете. Моментите, в които сякаш света изчезва в нежната прегръдка на любовта и ритъма на твоя сънен танц.

Всичко, което правим е в ограничен брой пъти и въпреки това сме склонни да приемаме дори красивите моменти за даденост.

Тим Ървин често засяга този факт в своя блог. За да го покаже по-ясно, той публикува графика, която представя 90 човешки години в седмици. На една страница има 90 реда, а всеки ред има 52 квадрата.

Гледката на графиката е доста стряскаща. Всяка седмица е значителна част от тези 90 години и може да сложиш пръст на текущата седмица в живота си. Може да видиш къде се намираш и след това знаейки, че няма сигурност колко седмици ти остават, осъзнaваш колко бързо могат да минат.

Това, което обаче ме накара да се замисля е знанието, че всеки път, когато правя нещо,било то приятно или неприятно, може да е последният път, когато ще го направя. И ще дойде момент, когато ще съм направила нещо за последен път, без дори да разбера в дадения момент, че това е така.

Предизвиквам те да помислиш за последен път когато плува в морето? Спомняш ли си пощипващото усещане на солта върху кожата си? Дали това не е бил последния път в живота ти?

Кога за последен път отиде на къмпинг със семейството и си направихте вечеря на огън? Сгушени под звездното небе. Усещаш ли топлината. Обзалагам се, че ако затвориш очи ще чуеш пукота на дърветата и песента на щурците.

Кога за последен път заведе майки си на специална вечеря само вие двете или баща си на риболов?

Всеки момент е възможност да се насладиш на живота си, и ако му обърнеш повече внимание, може да го превърнеш в ценен падарък, особено когато е споделен с близките ти хора.

Искам да споделя 3 причини защо преживяванията са перфектния подарък за Коледа и как те ни помагат да превърнем малкото моменти, които имаме заедно с близките си, още по-специални.

1. Преживяванията ни помагат да споделяме

Хората обичаме прегръдките. Обичаме да споделяме и да ни слушат. Обичаме да се чувстваме, че принадлежим.

Преживяванията ни направят по-щастливи, отколкото материалните блага, защото ни сближават с хората около нас. Една от причините за това е, че разказите за преживяванията са по-добра тема за разговор от материалните блага.

Хората са по-щастливи, когато говорят за това, което си направили, а не за това, което притежават. За да проверят тази хипотеза, няколко психолога, провеждат експеримент за бързо запознанство със специфични правила. Едната група са говорили само за последните си материални покупки. Втората, само за скорошни покупки преживявания. След това участниците в експеримента са попитани насаме колко им е харесал разговора и другия човек. Без изненада, всички съобщават, че харесват повече разговора и човека, ако той е говорил за своите преживявания.

Сам помисли за това. Би предпочел да слушаш за новия телевизор, който си купих миналия месец или за невероятното винено приключение, което имах през уикенда. Вълнуващ разказ как дегустирах вино отлежало по три начина, единият от които на дъното на черно море или колко добра резолюция има екрана на телевизора?

2. Преживяванията заздравяват връзките ни

Проучване на Университета в Торонто и Андерсънската школа по мениджмънт на UCLA, има за цел да отговори на въпроса дали материалните вещи или преживяваният са по-добър подарък за заздравяване на връзката с близките ни хора.

Изследването се основава на четири контролирани експеримента. В първият 59 двойки приятели са получили роли като подаряващ или получател. На случаен принцип, подаряващите са били разделени дали да подарят материална вещ, или преживяване. Всеки от получателите е трябвало да оцени силата на връзката си с подаряващия преди и след получаване на подаръка. Резултатите показват значимо увеличение на възприятието на връзката при тези, които са получили подарък преживяване. С други думи, преживяванията се считат за по-добри в укрепването на личните отношения с получателя.

Три последващи експеримента разширяват това откритие, като стандартизират вида на подаръка. С тях се тестват споделените срещу самостоятелните преживявания и ролята на емоцията при двата вида. Интересното е, че противно на общоприетите разбирания, няма значение дали получателят се радва на подаръка с подаряващия или го изживява сам. Подобреното състояние на връзката е еднакво и в двата случая.

Откритията подсказват за пропусната възможност, с която може да го направиш Коледа още по-специална. Подарък преживяване ще донесе нови емоции и запомнящи се моменти, който ще подхранят връзката ти с близките ти.

3. Преживяванията ни правят по-щастливи

Новите и разнообразни преживявания ни правят по-щастливи и това е свързано с повишена мозъчна активност.

Изследване в списанието Nature Neuroscience, разкрива, че хората се чувстват по-щастливи, когато имат по-голямо разнообразие в ежедневието си - когато отиват на нови места и имат по-широк спектър от преживявания. Изследователите провеждат GPS проследяване на участниците в продължение на четири месеца, като чрез текстово съобщение хората са докладвали за своето положително или отрицателно емоционално състояние.

Резултатите показват, че в дните, когато хората имат по-голяма разнообразие в преживяванията и местата, които посещават те се чувстват „по-щастливи“, „развълнувани“, „силни“, „ спокойни, „или„ внимателни “.

С наближаването на Коледа съветвам, когато се изправиш пред избора да подариш материална вещ или преживяване, не купувай неща. Подари на своите близки преживяване, защото то носи много ползи със себе си, ще ви сближи и ще ви направи по-щастливи.

Източник

Не пропускайте!