• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

Защо трябва да обърнем внимание на настоящия момент

лилаво-цвете-на-залез-с-пчела

„По-често сме изплашени, отколкото наранени. Страдаме повече от въображението си, отколкото от реалността.“ - Сенека

Някога гледаш ли на настоящия момент като на връзка с любим човек??

Замисли се за миг над тази, нека я наречем, връзка с настоящето. Какво изниква в съзнанието ти? Обикновено рядко й обръщаме внимание, тъй като сме погълнати от всички онези неща, които ни предстои да свършим.  Отричаме настоящия момент, защото го считаме за скучен или просто не ни допада. Често не приемаме този миг такъв, какъвто е, а искаме повече - не оценяваме красотата му. Дори когато сме ядосани или неспокойни в дадена ситуация, често не тя е поводът за нашите емоции и чувства, а мислите, на които съзнанието ни волно и неволно се отдава.

А сега си представи любим човек когото пренебрегваш, отблъскваш и не приемаш същността му. Никой не би искал да има такива отношения с хората около него, нали?

Разбира се, този настоящ момент не е истински човек и не изпитва чувства. Следователно не би трябвало да се тревожим за него? Ами ако тази загриженост би ни помогнала да изпитваме повече вътрешен мир и разбирателство с важните хора в живота ни?

Помисли какво би станало ако изградиш по-стабилна връзка с настоящето. Пробвай да се отнасяш към него с уважение и му отдавай нужното внимание. Подобно на връзките ни с хората, ние имаме ограничено време, през което можем да се посветим на настоящия миг.

Няколко съвета могат да помогнат да се радваш и цениш случващото се като си създадеш пълноценна връзка с настоящето.

  • Опитай да задържиш настоящия момент. Независимо дали става въпрос за някакво физическо усещане или емоция, преминаваща през съзнанието ти – опитай да му отдадеш нужното внимание и да му се насладиш.
  • Бъди готов да посрещнеш настоящето с усмивка, каквото и да вещае то. Не мисли за това как ти би искал то да изглежда, а просто го приеми такова, каквото е. Не можем да наречем преживяванията „хубави“ или „лоши“, а трябва да подходим към тях с интерес и любопитство и да се научим да ценим същността им.
  • Когато усетиш, че нещо те разсейва от настоящия миг, опитай да се върнеш към него и се замисли за това как той се променя.

Следвайки тези съвети в ежедневието си ще се почувстваш много по-уверен, състрадателен и отворен към нови идеи и чувства. Развивайки по-стабилна връзка с настоящия момент ще ти помогне да постигнеш същото и с връзката със самия себе си.

Преживяванията са най-скъпите и най-важните учители. Те ни дават ценности, с които да управляваме живота си. Затова напомняме, че: “Ние сме това, което правим, а не това, което имаме.“

Не пропускайте!