• Няма продукти в списъка с желания.

    Няма продукти в количката.

Благодарността – ключът към щастието

Кое е общото между всички нас? Отговорът е много прост - всеки човек иска да бъде щастлив. Според монахът Давид Щайндл-Раст ключът в намирането на индивидуалното щастие се крие в благодарността:

„Не щастието ни прави благодарни, а именно благодарността е емоцията, която ни кара да се чувстваме щастливи.“

В своята ТЕД презентацията Щайндл-Раст споделя размислите си за  благодарността и как да се научим да ценим нейната сила:

„И как можем да живеем благодарно? Чрез изживяване, чрез осъзнаване, че всеки момент ни е даден. Той е дар. Не си го заработил. Не си го предизвикал по никакъв начин. Няма никакъв начин да си сигурен, че ще получиш друг момент, и все пак това е най-ценното нещо, което може да получим някога, този момент, с всичките възможности, които той съдържа. Ако нямахме този настоящ момент, нямаше да можем да направим нищо или да изживеем нещо и този момент е дар. Това е подарен момент.“

Според монахът, за да съумеем да живеем по-щастлив живот, трябва да приемаме всеки един момент като дар. Независимо дали е изпълнен с усмивки или сълзи. Възможността да изживеем този миг и уроците, които носи в себе си са богатството на живота. Трябва да бъдем благодарни за дадената ни възможност. Ключът към щастието е в наши ръце и се крие в това да живеем изпитвайки благодарност за всеки един момент. Един безценен подарък, които сами трябва да се научим да си подаряваме.

Забързани в ежедневни задачи и проблеми забравяме да спрем за миг, да обърнем внимание на малките радости в живота ни и да благодарим за предоставените ни възможности. Монахът предлага една проста методология, с която казва, че за да оцениш значимостта на малките неща трябва да следваш три прости стъпки:

Спри: Понякога имаме нужда да построим СТОП знаци в живота си, за да си припомним, че не бива да пропускаме подарена възможност. „Трябва да спрем. Трябва да утихнем и да отделим от времето си, за да благодарим за всеки един дар, който живота но поднася.“

Огледай се: Щайндл-Раст ни учи, че животът се състои в това да се радваме на всеки един дар. Отвори сетивата и сърцето си за богатство, което се крие в всеки един момент. То няма край.

 Грабни възможността: Когато успееш да оцениш една такава възможност, грабни я с две ръце и й се наслади. Наслади се на всички онези неща, които получаваш като дар от живота и извлечи максимума от тях.

Според Давид Щайндл-Раст, силата на благодарността може да промени света:

„Ако си благодарен, не се страхуваш. Ако не се страхуваш, не искаш да нараниш никого. Ако цениш това, което имаш, а не това, което ти липсва, ще бъдеш радостен да споделяш. Ако си благодарен, приемаш и цениш различията между хората и се учиш да уважаваш всеки… Благодарният свят е свят на радостни хора. Благодарните хора са радостни хора, и колкото повечe радостни хора има по света, толкова повече щастие ще може да намери всеки един от нас.“

Тъй като всеки от нас се пита какво да направи, за да бъде по-щастлив. Ние искаме да ви предизвикаме да мислите за това как да бъдете благодарни за всеки един ден и момент, в които се крие истинското богатството на живота.

Не пропускайте!